LUTKOVNI PARKOUR

Lutkovni parkour je urbana lutkovna umetnost z leseno lutko.

Fokus je LUTKOVNI GIB in raziskovanje odnosa med prostorom in lutko.

LUTKOVNI PARKOUR* je tehnika animiranja lesene namizne lutke v urbanem okolju. Cilj je animiranje lutke v urbanem okolju, iskanje različnih načinov lutkovne animacije in uporabe lutke ter upoštevanje odnosa med prostorom in lutko.

V začetnem tečaju bomo spoznavali in raziskovali:

  • osnove lutkovne animacije (namizna lutka),
  • različne prostore za lutkovno animacijo (oder, hodnik, stopnice, ulica),
  • premagovanje ovir z animacijo lutke – LUTKOVNI PARKOUR.

*Parkour je telesna disciplina francoskega izvora, v kateri udeleženci tečejo po namišljeni poti in pri tem čim hitreje in čim bolj učinkovito premagujejo ovire.

Kar ne zmorete vi, zmore lutka, in še več.

Tehniko NAMIZNE LUTKE smo prilagodili urbanemu okolju ter ustvarili posebno lutkovno tehnologijo za LUTKOVNI PARKOUR, ki je animirana s pomočjo ene osebe oziroma animatorja. V času raziskovanja smo uporabili tehniki “bunraku” in “javajka”, ki smo ju združili ter tako ustvarili novo tehnologijo. S tem je mogoče, da lesena namizna lutka hodi ter se giblje s pomočjo enega animatorja.
Estetika lutke je nevtralna, saj s tem omogočamo čim večji focus na gib in ne na vizualne elemente lutke, ki so velik in pomemben del lutkovne umetnosti, ampak jih v tem stadiju ne potrebujemo, ker se osnove lutkvonega gibanja.

Iskanje kreativnih poti pri premagovanju ovir.

UMETNOST in ŠPORT
Delavnica združuje LUTKOVNO ANIMACIJO in športno aktivnost v urbanem okolju poimenovano PARKOURT. Namen tega je vzpodbuditi ljudi v gibanju telesa in misli. Razgibavali in povečovali bomo psihofizično kondicijo – fizkultura.

CILJNA SKUPINA

  • Mladi in odrasli, 14+.
  • Umetniki: lutkarji/ plesalci in gibalci / igralci / glasbeniki /
  • Priporočene izkušnje na področju lutkovne animacije.
INFO IN PRIJAVE
kulturna@zraven.si
Tea KOVŠE
051/689-343