SODOBNI PLES

SODOBNI PLES

Ples se prične s korakom, ko ozavestimo telo in gib.

foto: Marko Knez, Koroška, KDO SI?

S pomočjo različnih sodobno plesnih tehnik in individualnega pristopa, bomo udeležencem na plesnih klasih svetovali pri njihovi poti. Delavnice so namenjene posameznikom, ki želijo raziskovati ali nadgraditi svoje znanje. Skupaj bomo poiskali plesni navdih in nove gibalne prvine. Telo nam bo hvaležno.

Skozi tehnike sodobnega plesa bomo:
• izražali ustvarjalnost svojega telesa,
• gradili zavedanje lastnega telesa in prostora okoli nas,
• spoznali različne tehnike: vaje na tleh (floor work), kontaktna improvizacija, improvizacija v skupini.

mentorica sodobnega plesa: Katja Vravnik 

INFO IN PRIJAVE
kulturna@zraven.si
040/191-837 Katja Vravnik

Vsak je lahko koreograf svojega telesa.

foto: Špela Peruš

Katja Vravnik je univerzitetna diplomirana komunikologinja, koreografinja in performerka v Gledališču DELA – performativno gledališče, ki temelji na prepletanju sodobnega plesa in lutkovnega gledališča. V svojem opusu je ustvarila koreografije za 12 predstav v Gledališču DELA.

Od leta 2016 tesno sodeluje s CCB – Center for Choreography Johann Kresnik in Kulturnim domom Pliberk. V okviru Dolge noči plesa 2017 so izvedli krstno uprizoritev preko mejno zasnovanega plesno-gledališkega projekta Samo trenutek. V letu 2018 je pripravila koreografijo zaključne prireditve Grand finale na Noči plesa v Slovenj Gradcu. Katja Vravnik skrbi za pomembno nalogo povezovanja sodobne plesne umetnosti med Avstrijo in Slovenijo ter s svojim koreografskim pristopom izjemno prispeva k razvoju umetnosti, ki vrata slovenske koroške prej ni prestopila.

Najpomembnejša novost, ki se je pričela v sezoni 2018/19 je Svobodni abonma, kjer je pripravila abonma z dvema gostujočima in eno lastno avtorsko sodobno plesno predstavo z zaključnim pogovorom z dramaturgom Rokom Vevarjem. Z abonmajem prispeva k razvoju sodobnega plesa na Koroškem in izobražuje občinstvo, ter mladim ponuja izobraževalne delavnice plesne improvizacije.

Razvila je novo metodo dela: Sodobni ples z lutko, ki združuje kontaktno improvizacijo s sodobnim plesom (s Teo Kovše). Rada spreminja svoj in gledalčev pogled skozi predstavo. Cilj je interakcija s publiko in vključevanje publike v predstavo.

Delo Katje Vravnik se tesno povezuje z ljudmi, katerim ponuja bogate izobraževalne programe. Kot direktorica Gledališča DELA že 5. sezono pripravlja sklop delavnic Gledališče ŠOLA. S tem skrbi za umetniško izobrazbo v koroški regiji.