Fuzija lutkovne animacije in sodobnega plesa.

Metoda PLES SENC prepleta lutkovno animacijo in sodobni ples ter temelji na gibanju svetilke (v nadaljevanju luč) in telesa. Telo postane lutka in luč postane gibljivo telo. Rezultat te kombinacije dveh umetnosti je ustvarjanje tretje identitete na platnu – SENCE – ki pleše v »filmskem kadriranju« (približevanje, oddaljevanje, detajl, preskoki, skoki in kadriranje gledalčevega pogleda), kar omogoča nove dimenzije za aktiviranje gledalčevega imaginarnega aparata ter razvija nove možnosti za ustvarjanje senčnega gledališča in razvoja njegove zapletene tehnike, ki ima dolgoletno zgodovino.

Novost na tem področju je ples z lučjo, saj ta ni statična, ampak se giblje z animatorjem, ki s tem kadrira pogled gledalca ter ustvarja iluzijo gibanja v vse smeri. Odpira se nov svet – PLES SENC.

Prepletanje znanja lutkovne animacije in sodobnega plesa, saj morata oba – tako plesalec kot animator – obvladovati osnove obeh performativnih medijev. Plesalec ustvarja podobe in hkrati pleše. Animator pa z lučjo nadzira gibanje senc ter hkrati pleše z lučjo, da se gibljejo po platnu.

Delavnica temelji na sodelovanju plesalca in animatorja luči, zato potekajo vaje v dvojicah in poudarjajo skupinsko delo. Naučili se bomo obvladovati lastno senco in tudi senco predmetov. Svoje mesto pri delavnici lahko najdejo glasbeniki, plesalci, igralci oz. vsi ki imajo željo biti del gledališkega dogodka. Cilj je ustvarjanje iluzije na platnu – kar ne zmore telo plesalca, zmore senca.

CILJNA SKUPINA:

  • Mladi od 10. leta dalje
  • Dijaki in študentje
  • Plesalci, gibalci, glasbeniki, igralci ter ostali performerji

Delavnica je primerna za začetnike kot tudi za bolj zahtevne skupine, ljudi veščin odrskih veščin.

Fotografija: Nika Hölcl Praper